Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Az újrahasznosításról képes leírás - Újrahasznosítás - cégek, szervezetek és oktatás.tlap.hu
részletek »

Az újrahasznosításról - Újrahasznosítás - cégek, szervezetek és oktatás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ujrahasznositas.tlap.hu » Az újrahasznosításról
Keresés
Találatok száma - 13 db
A szelektív hulladékgyűjtéstől

A szelektív hulladékgyűjtéstől

A fenntartható jövő kulcsa a felnövekvő generáció kezében van, és nekünk felnőtteknek kötelességünk, hogy erre figyelmeztessük őket. A gyermekek környezettudatos nevelésére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ma még hazánkban nagy mennyiségű hasznosítható anyag kerül a kukákba, melyek jobb helyen lennének a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken, mert így biztosított a hasznosításuk. A szelektív hulladékgyűjtés akkor valósulhat meg minden egyes családnál, közösségi intézménynél ha megszokássá válik. Meg kell az óvodásoknak, diákoknak ismernie a szelektívgyűjtés formáit, és azok negatív hatásait, amikkel napról napra szembetaláljuk magunkat. Ajánlom figyelmébe interaktív oktatóprogramunkat.

Az újrahasznosítás fontossága

Az újrahasznosítás fontossága

Napjainkban és ebben a korban egyszerűen nincs más lehetőség, az újrafeldolgozásé a jövő. Mindannyian tudjuk, hogy a háztartási szemét, amit nap mint nap termelünk, hatalmas mértékben szennyezi környezetünket Igenis nézzünk utána az újrahasznosítás lehetőségeinek, garantáltan meg fog változni az életünk. Így a gyerekünk, az ő gyerekei és az unokái egyaránt tudják majd használni a Földet!

Az újrahasznosított réz

Az újrahasznosított réz

Az Európában felhasznált réz kb. 45%-a származik újrafelhasznált anyagból. Ugyan ez az érték világviszonylatban, 37 %. Napjainkban, mikor az Európai Unión belül egyre fontosabb az életciklusuk végét elért termékek környezetbarát újrafeldolgozása ez igen jó értéknek számít. Az újrafelhasználás nem csak azért fontos, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét, hanem mindenekelőtt azért, mert az életciklusuk végét elért réztermékek újrafelhasználásával energia takarítható meg, hiszen újrahasznosított rézből gyártott termékek előállításához 85%-al kevesebb energia szükséges, mintha ugyanezt a terméket rézércből gyártanánk, így nagymértékben csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. Jellemző adat a réz tartósságára és egyszerű újrafelhasználhatóságára, hogy becslések szerint a valaha bányászott réz 80%-a mindmáig forgalomban van. A réz újrahasznosítási ciklusainak szinte végtelen ismétlődése miatt elképzelhető, hogy otthonunk víz-, fűtés- vagy gázcsövei rezének néhány atomja esetleg középkori kézműves szerszámokból vagy akár réztallérokból származik. Az újrahasznosított réz különféle forrásokból származik: félkész termékek gyártási hulladékaiból (lemezek, rudak, csövek, vezetékek...), kohászati eljárásokból származó hamu és hulladékanyagok, valamint a felhasználási élettartamuk végét elért termékek, amelyek az újrahasznosított réz legnagyobb mennyiségét szolgáltatják.

Elektronikai hulladék

Elektronikai hulladék

Az elkülönítetten gyűjtött elektronikai berendezések nem szennyezik a környezetet. A legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, ezért értéket képviselnek. Mi történik a nyomtatott huzalozású lemezekkel? Az elektronikai alkatrészekkel beültetett nyomtatott huzalozású lemezek a legkülönfélébb anyagösszetevőket tartalmazzák, melyek között több, környezetre veszélyes anyag található. Az üvegszál erősítésű műanyag lemezek égéskésleltető anyagot tartalmaznak. A forrasztáshoz ón-ólom ötvözetet használnak, az alkatrészekben réz, az áramforrásokban higany és kadmium is megtalálható. A nyomtatott huzalozású lapok feldolgozásának célja kettős: a veszélyes anyagok környezetkímélő módon történő ártalmatlanítása és az újrafeldolgozható fémek hasznosítása. A NYHL-ek fenti feltételeknek megfelelő kezelését ma Európában 3 erre a célra alkalmassá tett rézfeldolgozó üzemben végzik. A felaprított elektronikai alkatrészeket 1250 Celsius fokon olvasztják, felhasználva a NYHL-ek műanyagtartalmának fűtőenergiáját is. A toxikus anyagokat tartalmazó gázokat 1400 Celsius fok körüli hőmérsékleten utánégetik, majd hirtelen hűtést alkalmazva megtisztítják. A dioxin kibocsájtást állandó ellenőrzés mellett 0,1 g TEQ éves szint alatt tartják. A PBDE és más égéskésleltető anyagok megsemmisítése 99,99999%-os hatásfokkal történik.

Hogyan készült? Az újrahasznosítás

Hogyan készült? Az újrahasznosítás

A videó a Discovey Chanel - Hogyan készült? című sorozatának egy részéből bemutatja be az egyik epizód rövid összefoglalását. A film címe: Az újrahasznosítás. A szelektív hulladékgyűjtés, szortírozás folyamata után láthatjuk a hulladék feldolgozását. A műanyag újrahasznosításának folyamatába kapunk betekintést.

Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány

Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány

Az emberi életforma a XX. század második felében alapvetően alakult át. A kényelmesebb életmód, a jóléti társadalom azonban számos olyan kérdéskört is felvetett, melyeket korábban elképzelni sem lehetett. Ezek közé tartozik a hulladéktermelés gigászi növekedése. A jelenség elsősorban attól vált kritikussá, hogy a korábbi méretű falusi gazdaságokkal ellentétben a városok nem tudnak mit kezdeni a saját maguk által termelt szennyel és szeméttel, az mérgezi a környezetet. A helyzetet súlyosbította, hogy óriási mennyiségben megjelentek az egészségre ártalmas veszélyes hulladékok. Az elmúlt évtized hihetetlen elektronikai és informatikai fejlődése elképesztő mennyiségben termeli az e-hulladékot.

Magyarországi Föld Egyesület

Magyarországi Föld Egyesület

A Föld Szervezet teljes mértékben támogatja az újrahasznosítást, ami a környezet megóvásának és javításának nagyon egyszerű és nagyon hatékony módja. Minden területi szervezetünk és tagunk részt vesz az újrahasznosításban és mindenki mást is bátorít arra, hogy tegyen így. Az újrahasznosítás egy nagyszerű elképzelés, mely megakadályozza, hogy több millió tonnányi szemét szennyezze a Földet. A szemét nem olyan dolog, amire a legtöbb ember naponta szívesen gondol, de mindennapi környezeti következményekkel jár annak a 4,6 millió tonna hulladéknak a kezelése, amely egy év alatt Magyarországon keletkezik. Nos, ahelyett, hogy a műanyagokat, az üveget és a fémet egy szemetesbe dobnád, egyszerűen a speciális megkülönböztető jelű szelektív hulladékgyűjtő tartályokba rakva őket, ezek újrahasznosításra kerülnek, mint új termékek. Például minden kartont bezúznak és új kartondobozokat készítenek belőlük. Minden műanyag beolvasztásra kerül és új termékek készülnek ezekből. Gondold végig, hogy egy ilyen kicsi és egyszerű akció mennyire hasznos bolygónk számára, különösen, amikor milliónyi ember együtt teszi ezt. Ma az újrahasznosítás könnyebb, mint valaha. A gyártók könnyen azonosítható újrahasznosítási jelekkel látják el termékeiket.

Megújuló energiaforrások az Atesys-től!

Megújuló energiaforrások az Atesys-től!

Rugalmasabb és környezetbarát fűtési rendszert keres, melynek révén akár 90%-ot spórolhat a fűtésszámláján? Mi tudjuk a megoldást: a geotermikus energia hasznosításán alapuló hőszivattyúk nemcsak fűtésre, de hűtésre és a víz melegítésére is alkalmasak. Olyan befektetést jelentenek, melyek növelik a ház értékét, és hosszú távon jelentősen csökkentik az Ön rezsiköltségeit. Ha pályázati forrásból finanszírozná hőszivattyúját vagy más, megújuló energiát felhasználó fűtési berendezését, segítünk a pályázásban is!

Mokka Mekka- Kreatív újrahasznosítás

Mokka Mekka- Kreatív újrahasznosítás

Nagyon bírom, ha valaki nem kidob valamit, mert régi, hanem újrahasznosítja, ezáltal funkciót / életet ad valami egészen másnak. A kreativitás szerencsére nem kihalt dolog! A következőkben meghökkentő megoldásokat láthattok, egyszerűen (vagy néha mégsem...) újrahasznosított variációkban. Korántsem kedvenc tárgyakról lesz itt szó....sokkal inkább az újra felhasználás és a praktikum dominál bennük.

Hirdetés
ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.

ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-t a csomagolt termékek kibocsátói, valamint a csomagolóanyag és -eszközgyártók, a csomagolásokkal kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeik együttes teljesítésére hozták létre. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. országos szinten koordinálja a lakossági, az ipari, valamint a kereskedelmi szelektív hulladékgyűjtést és hulladékhasznosítást. A Kft. bevételeinek legnagyobb részét a szelektív hulladékgyűjtési rendszerek működési többletköltségének finanszírozására, valamint a szelektív hulladékgyűjtési rendszeréhez csatlakozott régiók felnőtt és gyermeklakosságának oktatására és környezeti nevelésére fordítja.

Ökojátékok

Ökojátékok

A környezet valódi védelméhez, természeti erőforrásaink előrelátó beosztásához felelősségteljes, tudatos gondolkodásra van szükség. Bármilyen változást elérni szokásainkban, váltani jól berögződött szemléletünkön, csak a környezethez való megváltozott hozzáállásunkkal lehet. Legnagyobb esélye erre a most felnövekedő generációnak lehet, a jövő az Ő kezükben van. A tanulást nem lehet elég fiatalon elkezdeni, a gyermekek nagyon fogékonyak, nyitottak és formálhatóak. Ezt kihasználva a MI felelősségünk a megfelelő tudás és az új, környezettudatos gondolkodásmód átadása, megtanítása. A játékos tanulás ereje felbecsülhetetlen és hatékonysága semmi más tanulási formához nem hasonlítható. Mindemellett a legjobb figyelemfelkeltő hatást pontosan a megdöbbentően óriási méretű, színes játékokkal lehet elérni!

Szelektív újrahasznosítás

Szelektív újrahasznosítás

(RECYCLE) az anyagában történő hasznosítás (más néven újrafeldolgozás, a hulladékból újra terméket állítanak elő) Újrafeldolgozás... Újrahaszno sítás... Recycling... Sokféleké ppen nevezzük, de mindegyiknek egy a lényege, az anyagában történő hasznosítás, azaz a hulladékból újra termék készül. Így a nyersanyag és a másodnyersanyag nem vész el, csak átalakul. A hulladékká vált termék eredeti funkciója módosul vagy egészen megváltozik (például pillepalackból polárpulóver készül). Az anyagok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, ami a környezet szempontjából mindenképpen kedvező. Ne feledjük azonban, hogy az újrafeldolgozás során is elkerülhetetlenül szennyezés keletkezik - tehát a megelőzéshez és az újrahasználathoz képest kevésbé környezetbarát megoldás!

Újrahasznosítás - A kreatív emeberek oldala

Újrahasznosítás - A kreatív emeberek oldala

Környezetünkben valószínű fellelhető egy pár színes magazin. Ezeknek az újrahasznosításához ajánlok most egy videót. Minél vastagabb az újság, annál vaskosabb lesz a karácsonyfánk. Asztali dísznek el tudom képzelni akár egy irodában is. Hamar elkészül, nem kell hozzá sok alapanyag, és újrahasznosítottuk a színes újságunkat.

Tuti menü