Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hírek, cikkek, tanulmányok, érdekességek képes leírás - Újrahasznosítás - cégek, szervezetek és oktatás.tlap.hu
részletek »

Hírek, cikkek, tanulmányok, érdekességek - Újrahasznosítás - cégek, szervezetek és oktatás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: ujrahasznositas.tlap.hu » Hírek, cikkek, tanulmányok, érdekességek
Keresés
Találatok száma - 35 db
 Al Gore - Kellemetlen igazság

Al Gore - Kellemetlen igazság

A film tulajdonképpen Gore monológja (melyet áthat a humor is) a globális felmelegedés már érezhető és a jövőben valószínűleg bekövetkező káros hatásáról, melyet kiegészítenek fotók, filmbejátszások és legfőképp grafikonok. Gore-nak másfél órája van, hogy elmondjon egy egész bolygót veszélyeztető jelenségről majd' mindent.

900 ezer munkahely a szemétből

900 ezer munkahely a szemétből

Milyen lenne a gazdaság, ha egyetlen elhasznált termék sem kerülne szemétlerakóba, hanem mindent újrahasznosítanánk? Utópisztikus. A szemét totális kiiktatása belátható időn belül valószínűleg nem is lehetséges, de a jóval magasabb újrahasznosítás igen, ami nemcsak környezetbarát lenne, hanem rengeteg embernek adna munkát Európában. Az idei Európai Zöld Hét témája a nálunk még kevéssé közkeletű körkörös gazdaság volt, a környezetvédelmi biztos szerint ez lehet az a nyelv, amit a pénzügyminiszterek is megértenek.

A tiszta energia sok mocsokkal kezdődik

A tiszta energia sok mocsokkal kezdődik

Megújuló energiából fedezni egy fejlettebb ország teljes energiaszükségletét - ilyen csak a mesében van. Vagy Costa Ricában. A megújuló energia környezetkímélőbb, mint a fosszilis tüzelőanyagok, de kevésbé lehet rá támaszkodni, és a máshol bevált módszereket gyakran képtelenség helyi viszonyokra adaptálni. Az egyéni kezdeményezések segíthetnek, hogy az alternatív energiahordozók ne a zöldek méregdrága játékszerei, hanem az energiapiac egyik legjobb ajánlata legyen, de addig még sok víznek kell lefolynia az Itaipú-gáton. Costa Rica új fejezetet nyitott a környezetvédelemben: 2015 első negyedévében 75 napon át kizárólag megújuló forrásokból fedezték az ország energiaigényét. Mivel az év eleji esőzések a vártnál hevesebbek voltak, az energia 85 százalékát vízerőművek biztosították, a fennmaradó részt geotermikus energia pótolta. A megújuló energia ára áprilisra 7-12 százalékkal csökkent, pedig Latin-Amerikában amúgy is itt a legolcsóbb: az átlagkereset alig 7 százalékát teszi ki a rezsi.

Alternatív energiák

Alternatív energiák

A megújuló energiaforrásnak nevezzük azon természeti jelenségeket, melyekből az energia úgy nyerhető ki, hogy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül az újratermelődik. Az alternatív energiaforrások jelentősége, hogy használatuk összhangban van a fenntartható fejlődés alapelveivel, és nem okoznak környezet szennyezést. Alternatív energiaforrás az az energia hordozó, amelyből a jelenleg használatos szénhidrogének alternatívájaként valamilyen energiát ( hő-, mozgási-, villamosenergia ) tudunk kinyerni. A kőolaj, a földgáz, a szén és az urán a nem megújuló energiafajták közé tartoznak. Ezek az energiafajták adják jelenlegi energiafelhasználásunk csaknem teljes részét, azonban, ahogy ezek neve is mutatja, készletük korlátozott, újratermelésükre nincs lehetőség, vagy az olyan lassú, hogy belátható időn belül a készletek megújulására nem számíthatunk.

Alumínium italdobozok újrahasznosítása

Alumínium italdobozok újrahasznosítása

Az Európai Alumíniumgyártók Szövetsége adatai szerint, az alumínium italos dobozok valós visszagyűjtési és újrahasznosítási aránya 40-41 százalék körüli Magyarországon. Többek között ezért szorgalmazzák az ipar képviselői egy transzparens, kiterjesztett gyűjtőhálózat kiépítését. A begyűjtött mennyiségek pontos nyilvántartásán túlmenően, annak érdekében, hogy a jelenlegi auditált és a becsült begyűjtési adatok, valamint az EU tagállamok 63 százalékos átlagos visszagyűjtési aránya közötti különbség csökkenthető legyen, a BevCanEast, a BCME Közép-Kelet európai szervezete programot indított az iskoláskorú gyerekek számára.

Biomassza kisokos

Biomassza kisokos

Miért biomassza? ?A megújuló energiaforrások alapvetően a jövő alternatív iparágát és kitörési pontját jelentik a mezőgazdaság, a vidék és az egész nemzetgazdaság számára.? Részlet az Új Széchenyi Tervből, 2010. július 28. Az Európai Unió megújuló energiahasznosítási irányelveivel hazánk energiapolitikája is megegyezik. Az elmúlt évtizedekben újra fokozottan előtérbe kerültek a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák fejlesztése, ezen belül a hagyományos tüzelési módszerek, tüzelőanyagok használata: szalma, ocsú, fa, amelyeknek mai összefoglaló megnevezése: ?szilárd biomassza?. Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve célul tűzte ki, hogy 2020-ig az összes energiafelhasználásból a megújulók 14,65%-os részesedést érjenek el, melyből az ütemterv szerint a villamos energia és fűtés-hűtés szektorban a szilárd biomassza aránya komoly növekedést fog produkálni. ...(folytatás) =

Bringasztráda napelemes tetővel

Bringasztráda napelemes tetővel

A Tedzsonból (Daejon) Szedzsongba (Sejong) vezető kétszer háromsávos sztráda közepén futó kerékpárút 30 kilométeres szakaszát napelemekkel fedték le. A tető nemcsak áramot termel, hanem védi a bringásokat a naptól és esőtől.

Budapesten a Hulladékból termék című kiállítás

Budapesten a Hulladékból termék című kiállítás

A szelektív hulladékgyűjtésről sokan sokat, a hulladék további útjáról és a hasznosítási módjairól viszont már lényegesen kevesebbet tudunk. Valóban a megfelelő helyre kerül-e a gyűjtőhelyek tartalma? Milyen formában találkozhatunk újra a feldolgozott papír-, műanyag-, üveghulladékkal? A hulladékanyagok körforgását, valamint a hulladékból előállított változatos tárgyakat, termékeket tárja elénk a Hulladékból termék című kiállítás, amely másfél éves országos turné után érkezett Budapestre, a Pataky Művelődési Házba.

DEOL -  Újrahasznosítás az állatkertben

DEOL - Újrahasznosítás az állatkertben

A magyarországi hulladékgazdálkodás fejlesztése a célja annak az akciónak, amely szerda délelőtt indult a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertjében. A bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót az akciót szervező Érdektársulat az Alumínium Italos Dobozok Újrahasznosítására Magyarország Kht. tartotta.

Hirdetés
Eco Mode Blog

Eco Mode Blog

Örülünk, hogy az Eco-mode blog portálra tévedtél! Úgy gondoljuk, hogy a legjobb helyen jársz, ha - szeretnél többet megtudni a jövő energiáiról - szeretnél többet olvasni a megújuló energiákról - érdekel a Föld jövője - érdekelnek a zöld kütyük és informatika - szívesen olvasol a zöld építészetről! Mindezen témákkal kapcsolatos híreket, videókat, könyveket, oldalakat szeretnénk összegyűjteni nektek. Az oldal szerkesztésére ketten adtuk a fejünket, és reméljük, hogy minden hozzánk hasonló környezettudatos és zöld gondolkodású személynek tudunk valami újat, vagy érdekeset és hasznosat megosztani. Mivel az egyre magasodó energia árak, a globális felmelegedés és a fosszilis energiahordozók készletének brutális mértékű apadása nem a jövő, hanem a jelen problémája, így egyre több oldal jön létre, ami ezeket az igen fontos kérdéseket körbejárja, tudósítanak a világ minden pontjáról, cikkek jelennek meg a technikai újításokról, eseményekről és minden fontos dologról ezen a területen. A mi oldalunk talán annyiban más, hogy próbáljuk közvetlenebb stílusban, saját élményeinket és tapasztalatainkat is megosztani veletek. Ötleteket, észrevételeket a kapcsolatok menüpont alatt megadott email címek valamelyikére várjuk szeretettel, vagy írjátok meg hozzászólásokban a véleményeteket!

Egy páratlan soproni kezdeményezés

Egy páratlan soproni kezdeményezés

Az üzletben környezetkímélő mosószereket, samponokat, szappanokat és vegyi árut, valamint a hulladékok szelektáláshoz szükséges edényeket és újrahasznosított termékeket - papír- és irodaszereket vásárolhatunk.

Energiacentrum Hírportál

Energiacentrum Hírportál

Energiacentrum hírportál: itt gyorsan és egyszerűen megtalálja a legaktuálisabb információkat, újdonságokat és egyéb érdekességeket. Hasznos információkkal szolgálunk olyan energiafelhasználási lehetőségekről, mint a napelem, napkollektor, szélgenerátor és az alternatív energia. Reméljük, hasznosak leszünk az Önnek.

EnergiaPorta

EnergiaPorta

Az 'EnergiaPorta - kapu az Energia birodalmába' online információs portál és tudástár küldetése, hogy előmozdítsa az energetikai iparágban, azon belül a különböző energia fajtákban érdekelt szereplők - fejlesztők, termelők, szolgáltatók, fogyasztók - valamint az iparágat formáló szakértők, elemzők és döntéshozók együttműködését. Célunk, hogy a különböző érdekeltségi körbe tartozó energetikai technológiák, megoldások, energiapiaci lehetőségek bemutatásával hozzájáruljunk a jelenleginél hatékonyabb energiagazdálkodás és energiafelhasználás megteremtéséhez. Az EnergiaPorta civil kezdeményezés, amelynek életre hívását az energiagazdálkodás, a biztonságos, fenntartható energiaellátás igénye és kényszere, a tervezhető energia felhasználás és a kapcsolódó gazdasági, társadalmi és politikai nézőpontok átláthatósága iránti igény tette szükségessé. Az EnergiaPorta mögött a téma iránt elkötelezett magánszemélyek és szervezetek állnak, az EnergiaPorta alapítói és támogatói az energetikai iparágban érintettek közti nyílt kommunikációt, a közös érdekek felismerését és a közös célok irányába történő elmozdulást tekintik feladatuknak, mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban.

Érdemes megnézned ezt a 13 képet

Érdemes megnézned ezt a 13 képet

Hogyan lehet a legjobban megmutatni, hogy milyen hatása van a túlnépesedésnek, és annak, ahogy az ember megváltoztatja a környezetét? Az Overdevelopment, Overpopulation, Overshoot (~Túlterjeszkedés, túlnépesedés, túlfejlődés) című, idén megjelent könyv szerzői szerint képekkel. A 316 oldalas könyv online teljes egészében végignézhető, ezeket a fotókat is onnan válogattuk.

GEO - Nem elég zöldnek látszani...

GEO - Nem elég zöldnek látszani...

Nem elég zöldnek látszani... ...Zöldnek is kell lenni - így szól ma a cégimázs ápolásának krédója. Egyre több példa bizonyítja, hogy a környezeti tudatosság, illetve a Föld jövőjéért érzett felelősség hangsúlyozása több is lehet egyszerű kommunikációs trükknél: ahol a fenntarthatósági politikát ténylegesen beépítik a vállalati stratégiába, ott a zöldségek mellett nemritkán a profitkilátásokat is képesek megszépíteni.

Hulladékfeldolgozó üzem épül Karcagon

Hulladékfeldolgozó üzem épül Karcagon

A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a luxemburgi többségi tulajdonban lévő SDK Hungarn Kft. beruházását, melynek köszönhetően új, elektronikai hulladékok szétszerelésére és újrahasznosítására szakosodott üzem épül Karcagon. A Karcagi Ipari Parkban, 5 hektáros területen felépülő új üzemben elektromos és elektronikus háztartási hulladékok, hűtőgépek integrált feldolgozására nyílik lehetőség a legkorszerűbb feltételek és a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartása mellett. A létesítmény 150 embernek teremt munkalehetőséget a városban.

Így varázsolnak kék energiát a hollandok

Így varázsolnak kék energiát a hollandok

Mindegy, hogy delta- vagy tölcsértorkolat, a folyó és a tenger találkozása mindig különleges hely. Mint tudjuk, a pocsolyás víz (sás, káka lakják, meg minden egyéb, amit a költő elképzelni sem mer) édes, a tengervíz pedig sós, és ez nemcsak a ritka fajokra vadászó halbiológusokat hozza izgalomba, de a mérnököket is. Amikor ugyanis az édes víz a sóssal találkozik, varázsütésre létrejön közöttük a kémia, és ha némi csúcstechnológia is kéznél van, az aktusból akár villamos áram is fejleszthető. Ezt hívják ozmotikus kék energiának, ami a jövő egyik legígéretesebb megújuló energiaforrása lehet.

Tuti menü